Labaratorija u Brčkom postaje referentni centar?

Bez autora
Sep 26 2011

Laboratorija za ispitivanje ispravnosti hrane u Brčkom, zbog blizine graničnog prelaza sa Hrvatskom, sljedeće godine tražit će akreditaciju kako bi postala referentni centar za kontrolu hrane na ovim prostorima. To će omogućiti lakšu i sigurniju bakteriološku i hemijsku analizu hrane koja ulazi preko granice u BiH. Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Admir Čandić rekao je da imaju maksimalno dobru saradnju sa Agencijom za bezbjednost hrane i nadaju se da će ući u proces akreditovanja među tih nekoliko laboratorija u BiH koje će biti akreditovane u skladu sa svim evropskim standardima da mogu vršiti ispitivanje uzoraka hrane. Hrana koju konzumiraju građani BiH približno je istog kvaliteta kao ona koja se konzumira u razvijenim zemljama evropske zajednice. Svjetska zdravstevena organizacija je prošle godine BiH svrstala iznad prosjeka među 42 zemlje u kojima je vršeno istraživanje ispravnosti i kvaliteta hrane.

Labaratorija u Brčkom postaje referentni centar?Laboratorija za ispitivanje ispravnosti hrane u Brčkom, zbog blizine graničnog prelaza sa Hrvatskom, sljedeće godine tražit će akreditaciju kako bi postala referentni centar za kontrolu hrane na ovim prostorima.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Admir Čandić rekao je da će to omogućiti lakšu i sigurniju bakteriološku i hemijsku analizu hrane koja ulazi preko granice u BiH.

"Imamo maksimalno dobru saradnju sa Agencijom za bezbjednost hrane i nadamo se da ćemo ući u proces akreditovanja među tih nekoliko laboratorija u BiH koje će biti akreditovane u skladu sa svim evropskim standardima da mogu vršiti ispitivanje uzoraka hrane", rekao je Čandić nakon sastanka sa predstavnicima Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Direktor ove agencije Sejad Mačkić napomenuo je da je današnji sastanak u Brčkom organizovan s namjerom jačanja kapaciteta laboratorije u Brčko distriktu, kao i radi poboljšanja saradnje sa inspekcijskim organima.

Mačkić je istakao da je hrana koju konzumiraju građani BiH približno istog kvaliteta kao ona koja se konzumira u razvijenim zemljama evropske zajednice.

"Svjetska zdravstevena organizacija je prošle godine BiH svrstala iznad prosjeka među 42 zemlje u kojima je vršeno istraživanje ispravnosti i kvaliteta hrane", rekao je Mačkić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik